Je to jako setkání s dobou dávno minulou – krabička zdobená secesními kvítky jde jen ztěžka kroutivými pohyby otevřít. Když se to konečně povede, je uvnitř záplava modro-fialových kamínků. Alespoň na první pohled to tak vypadá.
Kdo se nenechá zmást prvním dojmem a vloží jeden fialový kousek do pusy, okamžitě pocítí až pálivě sladkou chuť. Právě jste totiž ochutnali nikoliv jen nějaké barevné kamínky ale kandované fialky – nejoblíbenější sladkost slavné a poddanými oblíbené císařovny Sissi, kterou ji prý do zámku ve Vídni pravidelně osobně nosil majitel proslulé vídeňské cukrárny pan Demel.
Jeho jméno najdete na krabičce i dnes, přestože cukrárna nedaleko Hofburgu na Uhelném trhu rodině Demelů už od 70. let minulého století nepatří. Duch habsburské monarchie tady, včetně nabízených zákusků, ale vládne dál. Interiér, sortiment, balení i vstřícnost obsluhy, vše jak za starých časů. Změnil se, tedy lépe řečeno rozšířil se, jen způsob prodeje. a také se už nemusíte trmácet do Vídně a zajít do prodejny nakoupit osobně. Nákup se dá pořídit i po internetu v eshopu prodejny. Ale upřímně řečeno – to není ono.
Demel nabízí třeba i Dobošův dort (Dobostorte), který je pojmenovaný po svém vynálezci, maďarském cukráři. V roce 1884 vytvořil zákusek o pěti vrstvách, kdy se střídá piškotový korpus s čokoládovým krémem, na závěr se přelije karamelovou polevou. Někdy se zdobí i lískovými a vlašskými oříšky nebo kaštany. Originál měl ale jenom hladkou polevu, která ho chránila před vysycháním a také v době rakousko-uherské monarchie, kdy byly omezené možnosti chlazení, před rychlou zkázou. Objednat se dají i nejrůznější ručně dělané čokoládové bonbóny, bonboniéry, Sachrův dort v dřevěné dárkové krabičce, stejně jako marmelády nebo kuchařské zástěry. TOP 10 nejprodávanějšího zboží ale vedou fialky císařovny Alžběty.
K.U.K. HOFZUCKERBÄCKER CH. DEMEL’ S SÖHNE GmbH Kohlmarkt 14, VídeňOtevřeno: denně 9– 19 hodin |
DEMEL SALZBURG Café-Restaurant Betriebs GMBH Mozartplatz 2, SalzburgOtevřeno: po – pá 9 – 18.30 hodin so – ne 9 – 19 hodin |
www.demel.at |
Náš tip |
Domácí kandované fialky
Suroviny : Bílek našleháme, na pečící papír nasypeme cukr. Květ obalíme v bílku, položíme na papír a znovu pocukrujeme. Lehce papírem třeseme, aby se květ obalil celý cukrem. Obalené fialky dáme uschnout na teplém místě, kde ale teplota nepřesáhne padesáti stupňů. |