Staré tradice žijí stále i v trentinském údolí Val di Fiemme. Shánění stád z letních pastvin do údolí se slaví všude v alpských regionech. Po staletí mají oslavy svůj původní smysl – vzdát hold a díky stádům krav a koz, které jsou dnes pro mnohé sedláky hlavním příjmem a v minulosti umožňovaly rodinám v tvrdých horských podmínkách i třeba jen holé přežití.
Desmontegada delle Caore to je týden oslav, gastronomie, starých řemesel a především nedělního průvodu, kdy stádo koz prochází centrem Cavalese, jedním ze dvou hlavních středisek údolí. Stáda jsou začátkem léta vyháněna do vyšších nadmořských výšek, kde louky poskytují dostatek kvalitní potravy a louky v údolí se tak mohou kosit a sušit na seno pro zimní období. Kvalita horských pastvin se pochopitelně odráží i v kvalitě mléka, a nejžádanějším sýrem je proto právě sýr z pastvin (formaggio di malga), sezónní produkt jemné smetanové chuti.
Slavnosti začínají tím, že v sobotu pastevci a jejich psi v sobotu shánějí kozy z pastvin v horách, kde s nimi trávili celé léto. Je to velké stádo, čítající okolo 300 koz, které se skládá z malých stád z jednotlivých statků. Dole v údolí je shromáždí na oplocené louce, kde je ozdobí pentlemi, květinami. V neděli pak po zavěšení zvonců na krky zvířat následuje slavnostní pochod městem, kde vzdávají tisíce místních obyvatel, ale i hostů dík „svým královnám“, jak jsou kozy místními nazývány.
Caore jsou trentinsky kozy
Každoročně v první polovině září vypukne v Cavalese slavnost La Desmontegada de le Caore. Slovo „caore“ budete v italském slovníku hledat marně. Je to pojem pouze v trentinském dialektu a označuje kozy. Ty jsou také hlavními aktéry celodenní slavnosti. Už v sobotu se ulice plní stánky, nabízejícími místní speciality z kozího mléka a masa, včetně vyhlášené uzené kozí ricotty ze sýrárny v Cavalese.
Samozřejmě je možné tu ochutnat i další místní pochoutky. Třeba proslulý trentinský speck nebo výtečné klobásy luganega trentina z vyhlášeného řeznictví Dagostin. Svůj um tu předvádějí také místní řemeslníci a umělci a restaurace nabízejí hostům speciální menu.
Okolo 14. hodiny vše vrcholí průvodem. Ulicemi projde stádo několika stovek koz, pastevci s jejich psy. Poté, co se shromáždí v ohradě na náměstí Piazza Dante nastává vyhlášení nejkrásnějšího zvířete stáda.
Pak už jednotliví majitelé koz tyto ručně podojí a přihlížející mohou ochutnat lahodné čerstvě nadojené kozí mléko. A nebojte se, tady skutečně nezapáchá ani nemá pachuť. Kozy, které strávily celé léto volně na pastvině dávají opravdu lahodný mok. Pak slavnost pokračuje až do večerních hodin.
Slaví se už týden předem
La Desmontegada de le Caore je velkou každoroční událostí v údolí Val di Fiemme. Slavnosti proto začínají už speciálními programy pro hosty týden předem.
Organizovány jsou například vycházky s průvodcem, mimo jiné na pastvinu Malga Agnelezza, kde stádo koz tráví léto. Tam je většinou připravena i ochutnávka kozích sýrů a dalších dobrot. V sobotu pak večer se tradičně scházejí místní ale i čím dál více hostů v centru Cavalese. Tam se přímo na ulici přinesou lavice a stoly, vaří se polenta s lucanicou, zelím nebo gulášem a k tomu tradiční sladká pochoutka z tohoto regionu – Strauben (nebo italsky Fortaie).
Hraje kapela, tančí se a vše je doplněno různými dalšími programy, jako jsou módní přehlídky tradičních alpských krojů a podobně. Často také sedláci přijedou se svými bryčkami a nabízejí projížďky po Cavalese a okolí.
Přijeďte a zažijte na vlastní kůži!